LUBENICA

LUBENICA, bostan (Citrullus vulgaris) – pripada porodici bundeva (Cucurbitaceae). Plod je težak i preko 10 kg. Nisko je kalorična, jestiva, okruglog ili ovalnog oblika sa veoma sočnim crvenim ili žutim mesom i crnim ili smeđim brojnim semenkama. U ishrani se koristi sveža, u voćnim salatama i za pravljanje slatkog. 100 g jestivog dela ima 36 kalorija. Sadrži: preko 90% vode, oko 1,5% proteina, 8-10% voćnog šećera, minerale: 158 mg kalijuma, 10 mg kalcijuma, 11 mg fosfora, 11 mg magnezijuma, 0,8 mg gvožđa, 11 mg fluora, 0,3 mg cinka, 0,12 mg bakra i 1 mg joda. Od vitamina sadrži: 30 mg karotena, 200 mg beta-karotena, vitamine grupe B, 6 mg vitamina C, 5 mg folata. Sadrži jabučnu i limunsku kiselinu, azotne materije, antioksidans likopen, fitin, pektin i vosak. 3 kg pojedene lubenice sadrži oko 20 g proteina. Lubenice se ubrajaju u jednu od najzdravijih vrsta povrća. Vare se na isti način kao i voće. Lubenica ne ispušta vodu odmah, jer organizam prvo vari njenu tkivnu rešetku pa na taj način postepeno dobija tečnost. Zahvaljujući njenim enzimima koji podstiću varenje, ubrzava se izbacivanje toksina iz organizma. Treba ih jesti uvek na prazan stomak, a nikako uz drugu jelo ili posle obroka. Njen sok ulazi u sve ćelije i tkiva, hladi ih i hrani. Preporučuje se u dijetama zbog niske kalorične vrednosti. Od lubenica se prave razni džemovi, slatko, voćne salate i druge poslastice. Meso uvaljano u brašno, čak se prži na ulju.
Lekovita svojstva: utiče na rad organa za varenje, jetru, srce i krvotok, aktivira i čisti creva, bubrege i zglobove, deluje na izlučivanje vode iz organizma, normalizuje pH vrednost krvi. Nezamenjiv je diuretik, snižava holesterol i štiti od nekih vrsta kancera (grlića materice, prostate, pluća, dojke i sistema za varenje). Ako se konzumira 5 do 6 kg čistog mesa lubenice u toku dana pospešuje izbacivanje kamena iz bubrega i bešike.
Kontraindikacije: nepodnošenje ili nadimanje, najčešće je posledica istovremenog konzumiranja sa drugim jelima.

recepture

Lubenica sa pirinčem (desert)

Potrebno:
2 veće kriške lubenice
1 šolja kuvanog integralnog pirinča
2 banane
2 kivija
2 jabuke
2 dl domaćeg šlaga od jaja
2 kašike suvog grožđa
2 kašike meda (ili šećera)

Priprema:
Odvojiti koru od mesa, izvaditi koštice, meso iseći na komade i staviti u činiju. Ostalo oprano i očišćeno voće iseći na kocke i dodati lubenicama. Posuti kuvanim pirinčom i grožđicama i pažljivo promešati. Ukrasiti šlagom, rashladiti i poslužiti.

Hladna čorba od lubenice sa prosom

Potrebno:
1 kg mesa lubenice
4 kašičice soka od limuna
4 kašike kuvanog prosa

Priprema:
Meso lubenice očistiti od semenki, izmiksirati i sipati u tanjire. U svaki tanjir umešati po kašičicu soka od limuna, dodati po kašiku prosa i poslužiti.

Slatko od lubenica

Potrebno:
4 kg mesa zimske lubenice
8 kg šećera
2 limuna
1 šipka vanile
2 kašike ruma
voda

Priprema:
Oprati lubenicu, oljuštiti i očistiti od semena. Meso iseći reckastim nožem na jednake kockice. Kockice prokuvati u 9 vrelih voda. Svaki puta kada izbije 4-5 ključa, vodu prosuti. Iza zadnjeg kuvanja procediti. Staviti šećer u sud i preliti vodom da šećer ogrezne. Kuvati da se šećer otopi, povremeno mešajući. U ovaj sirup dodati parčad lubenica, prethodno izbodenih viljuškom. U pola kuvanja dodati šipku vanile i dva dobro oprana limuna isečena na kolutove. Slatko je gotovo kada sok pada u gustim kapljicama sa kašike. Skinuti s plotne, pokuputi penu s kašikom, pokriti vlažnom krpenon salvetom i ostaviti da prenoći. Idući dan ujutro sipati slatko u dobro oprane, čiste i suve tegle, zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.