MORSKA RIBA

Većina morskih riba se koristi u ljudskoj ishrani. Morska riba i plodovi mora su veoma lekoviti: čiste creva i čuvaju telo od infarkta.

Visoki sadržaj belančevina, podstiče razmenu materija, a samim tim i sagorevanje masti. Morska riba sadrži nezasićene masnoće (naročito masna) i najbolji je izvor omega-3 masnih kiselina, koje utiču na snižavanje nivoa malo povišenog ukupnog holesterola i triglicerida. Takođe, umanjuju opasnost od nastanka krvnih ugrušaka i snižavaju krvni pritisak. Preporučuje se losos, tunj, haringa, skuša i sardine. Morska riba je bogata i mineralnim solima (jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom i vitaminima grupe B koji su dragoceni za pravilan rad nervnog sistema.
Morska riba se koristi u svežem, osušenom, zamrznutom ili konzervisanom stanju. Morska riba u ishrani veoma je zdrava i laka za probavu. Riba se u hladnom stanju koristi u raznim situacijama, a uz odgovarajuće piće je pravo zadovoljstvo.
Ribe su bogate i nukleinskim kiselinama (RNK i DNK) čije supstance utiču na proces starenja. Ovo se tumači na ovaj način: organizam čiveka je sastavljen od mnogo miliona ćelija sa ograničenim životnim vekom. Pre nego ćelija umre, ona se reprodukuje (ali sa svakom reprodukcijom postaje sve istrošenija). Nukleinske kiseline doprinose proizvodnji zdravijih ćelija sposobnih da žive duže, usporavajući, na taj način, proces starenja.

Procenat masnoća varira prema vrsti riba:
– nemasna riba sa manje od 2% masti (bakalar, oslić, list, raža),
– manje masna riba sa 2-5% masnoće (inćun, zubatac, sardele, kirnja),
– polumasna riba sa 5-10% masti (tuna, cipal, sabljarka),
– masna riba sa preko 10% masti (skuša, losos, jegulja).

Najviše omega-3 masnih kiselina ima u masnoj ribi iz hladnih voda, kao: haringi, lososu, skuši, moruni, tuni, sardeli, jezerskoj pastrmki, šaranu i dr.

Malim ribama (sardelicama, skušama, papalinama, inćunima, barbumima dobro je otkinuti glavu, držeći je među prstima za stomak, s glavom će se izvući i utroba.

Nutricionisti preporučuju da se riba i morski plodovi na jelovniku nalaze 2-3 puta nedeljno. Ribljim uljem (Oleum jecoris aselli) su bogate sardine, haringe, riblja jetra bakalara i morskog psa. Uobičajena doza ribljeg ulja je 5 ml.

Stavljanje morske ribe u promet pprema vrsti

Sitna plava riba
Inćun (brgljun), igla, papalina, plavica (lokarda), skuša, sardela, šnjur (šarun).

Krupna plava riba
Gof (orham), iglun (sabijan), lampuga, lica, luc, palamida, rumbac (trup), tuna.
Plava riba je polumasna i bogata omega-3 masnim kiselinama, koje regulišu količinu hormona leptina (ubrzava metabolizam). Naučno je utvrđeno da leptin tera organizam da sagori suvišne kalorije.

Bela riba
Arbun (rumenac), bukva, gavun, gira oblica, gira oštrulja, glavoč, grb, kantar, kanjac, kirnja, kovač, konj, lastavica (kokot), listovi, lovrata (orada), lubin, modrak, murina, obliš (plat), oslić, ovčica, pagar, patarača, pauk (ranj), pic, pirka, salpa, šarag, fratar, škrpina, špar, tabinja, trlja od kamena, trlja od mulja, ugor, ugotice (pišmolji, usnjača, ušata, zubatac, cipal, grdobina žaba.

Landovina
Drhtulja, golub, kostelj, mačka, pas mekuš, raže, sklat, žutulja (šunj).

Mešana morska riba
Mešavina sitne plave ribe, bele ribe, landovine, glavonožaca i rakova.

Glavonošci
Hobotnica, liganj, lignjići, muzgavac, sipa, sipice, totani.

Morski rakovi
Hlap, jastog, rakovica, kozice, škamp, vabić i ostali srodni rakovi iz mora i oceana

Školjkaši
Dagnja, kamenica, kunjka, prstac, srčanka i ostali srodni školjkaši.

Puževi
Puzlatka, volak, ogrci, prilepak i drugi srodni puževi.

Kornjače
Morska kornjača (Emys obicularis) i samo grčka čančara (Testudo graeca).

RIBA U HLADNOM BIFEU

Uz votku: HARINGA

Potrebno:
1 haringa
2 kašike maslinovog ulja
1 limun
1 glavica crnog luka

Priprema:
Suvu haringu potopiti u vodi i ostaviti da stoji jedan dan. Zatim se razreže, izvadi ikra, dobro opere u toploj vodi i sastruže kožica. Haringu staviti u dublju činiju i preliti sa maslinovim uljem i sokom od limuna. Ostaviti da stoji 2 sata u marinadi, zatim odseči glavu i rep, meso očistiti od kostiju i sitno iseckati. Pomešati neposredno pred dolazak gostiju ili pred samo služenje sitno seckanim crnim lukom pomešanim sa kašikom ulja i kašikom limunovog soka. Sve dobro promešati, napraviti kupu i odozgo posuti ikrom. Servirati uz male komadiće svežeg crnog hleba i hladnu votku.
Posebna napomena: Ako se ne upotrebi luk, haringa neće biti ukusna, a ako dugo stoji sa lukom, meso postane gorko.

Uz crno vino: MARINIRANA RIBA
(dalmatinsko ili prokupačko crno vino)

Potrebno: (za 6 osoba)
2 kg mesnate morske ribe (ili somovine)
2 dl ulja
1 dl bezglutenskog brašna
3 glavice crnog luka
1 kašika bibera u zrnu (oko 30 zrna)
2 čena belog luka
5 dl vinskog sirćeta
so

Priprema:
Sa očišćene ribe oguliti kožu, skinuti svu masnoću i sve kosti. Meso iseći na jednaku duguljastu parčad i dobro posoliti. Svaki komad pobrašniti i peći na dobro ugrejanom ulju. U međuvremenu, u tiganju zagrejati 2 kašike ulja i dodati sitno seckani crni luk i pržiti da luk malo požuti. Dodati biber u zrnu i beli luk. Dinstati, doliti sirće, poklopiti i ostaviti da proključa. U dublju staklenu teglu sa širokim grlom poslagati pečenu ribu i preliti je pripremljenim toplim marinatom. Zatvoriti i ostaviti da se potpuno ohladi. Kada zatreba komade ribe poslagati u ovalni tanjir, preliti sirćetom, uljem i posuti sitno seckanim crnim lukom. Servirati kao meze uz crno vino.

Uz belo vino: MARINIRANA RIBA

Potrebno: (za 6 osoba)
2 kg mesnate morske ribe (ili somovine)
2 žumanca
1 dl brašna
4 kašike bezglutenskih prezli
2 dl ulja
4 glavice crnog luka
1 kašika bibera u zrnu (oko 30 zrna)
3 dl vinskog sirćeta
1 kašika aleve paprike
4 lista lovora
so

Priprema:
Sa očišćene ribe oguliti kožu, skinuti svu masnoću i sve kosti. Meso iseći na jednaku duguljastu parčad i dobro posoliti. Svako parče pobrašniti, umočiti u razmućeno žumance, a zatim u prezlu. Pržiti na dobro ugrejanom ulju. Očistiti glavice crnog luka i iseći na tanke listiće. Prženu ribu poslagati u dublju činiju, tako da bude red ribe, red luka, a završiti lukom. Svaki red ribe zaliti sa malo ulja, vinskog sirćeta, 2-3 zrna bibera, list lovora, malo soli i malo aleve paprike. Ostaviti da stoji 24 sata na hladnom mestu. Nakon toga komade ribe izvaditi, poslagati na ovalni tanjir i preliti sirćetom iz marinata, svežim uljem i posuti svežim sitno seckanim crnim lukom. Servira se kao odlično meze uz oporo belo vino.

Uz sva vina: OSTRIGE

Potrebno: (za 6 osoba)
36 ostriga
5 dg maslaca
1 limun
1 kašika bezglutenskih prezli

Priprema:
Koriste se samo čvrsto zatvorene školjke. Oprati ih u slanoj vodi, a zatim nožem otvoriti. Onu polovinu školjke u kojoj ostane meso staviti na ugrejani roštilj. Na svaku ostrigu staviti mali komad maslaca, nekoliko kapi limunovog soka i nekoliko mrvica prezli. malo se propeku i stave u tanjir u obliku piramide. Servirati hladne sa malim kašičicama za izvlačenje uz sve vrste vina.