Dodaci jelima

Pojam dodaci jelima podrazumeva familiju dodataka koju sačinjavaju zaslađivači, začini i začinsko bilje i aditivi. Osnovna namena im je da poboljšaju organoleptička svojstva jelu, da prema nameni zaslađuju, aromatiziraju ili pojačavaju aromu, daju pikantniji ukus i boju, želiraju, zgušnjavaju, emulgiraju, sprečavaju zgrudnjavanje, stabilizuju i sprečavaju kvarenje i oksidaciju, ulepšavaju izgled i doprinose utisku lepo posluženog jela, kao i niz drugih nenabrojenih svojstava.

Specifikacija dodataka jelima

1. Zaslađivači (prirodni i veštački),
2. Začini i začinsko bilje,
3. Aditivi:
- Antioksidansi,
- Boje,
- Konzervansi,
- Emulgatori,
- Zgušnjivači, i
- Aromati

Zaslađivači su koncentrovane materije slatkog ukusa, koje služe za zaslađivanje hrane i napitaka. Oni nisu celovita hrana. Prirodna slatkoća je hranljiva energija.

Začini su aromatične ili bojene materije biljnog porekla koji se dodaju jelima u cilju poboljšanja organoleptičkih svojstava. Ona ih obogaćuju, pojačavaju aromu, daju pikantniji ukus i boju, ulepšavaju izgled i doprinose utisku lepo posluženog jela.

ŠTA SU ADITIVI?

Aditivi su dodaci (supstance) koji se u malim količinama dodaju namirnicama u cilju poboljšanja organoleptičkih svojstava.