Napitci i recepture

Osnovni napitak za održanje života je pijaća voda. Ona daje život, svaki gutljaj sveže vode utiče na zdravlje. Voda se u organizam unosi u obliku pijaće vode, napitaka, hranom ili nastaje oksidativnim procesima u telu razgradnjom ugljenih hidrata, masti i belančevina.
U napitke se ubrajaju i prirodni sokovi, biljni čajevi, mineralne vode, bezalkoholna i alkoholna pića, napici biljnog i životinjskog porekla i druge kombinacije.

Naučne teorije govore da je voda na planetu Zemlju došla u vidu ledenih meteora iz kosmosa. Nakon miliona godina omogućila je život na njoj i uslov je njenog održanja, učestvujući u svim biohemijskim procesima. Poseduje specifične fizičko-hemijske osobine. Nova naučna istraživanja pokazuju da je voda prenosilac informacija, omogućuje i podstiče isceljujuće procese organizma (lekovita je), a poseduje i izvesno pamćenje.

Bezalkoholni napici su tekućine, sokovi od voća i povrća, bez sadržaja alkohola. Sokovi mogu biti bistri, mutni ili kašasti. Prednost se daje napicima koji imaju izrazito hranljiva i lekovita svojstva. U tu grupu se ubraja pravi čaj (zeleni i crni), čajevi od lekovitog bilja i šumskih trava.

U ovu grupu čajeva drugih srodnih biljaka sa blagim fiziološkim delovanjem ubrajaju se biljni i voćni čajevi. To nisu pravi čajevi, oni potiču od aromatičnog i lekovitog bilja, šumskih trava i voća. Za njihovu pripremu koriste se delovi ili cela biljka, listovi, pupoljci, cvetovi, plodovi, semenke, stabljika, koren ili izdanci.

KUKURUZNI ČAJ
Kukuruzni čaj se priprema od kukuruzne svile i prženih semenki kukuruza. Sadrži prirodne šećere„ obiluje vitaminima (A, B1, B3 i C), mineralima (kalcijumim i gvožđem). U jesen ubrati svilenkaste kukuruzne svile (ne suve), raširiti u tankom sloju po gazi i osušiti u hladovini. Kada vlaga ispari, svilu staviti u papirne kese i koristiti u zimske dane.
Lekovita svojstva: protiv zatvora, anemije, glavobolje, migrene, umiruje živce, za mršavljenje. Kukuruzna svila je dobar tonik za odstranjivanje toksina iz mokraćnih kanala i bešike.

Prava kafa je kraljica arome i spada u purinske droge. Proizvodi se od biljke roda Coffea, iz familije Rubicaceae, od kojih se, uglavnom, koriste zrna Coffea arabica (var.Typica i var. Bourbon) i Coffea canephora (var. Robusta). Arabika je poznata kao brazilska kafa, a kanefo se uglavnom gaji u Africi. Najbolje mešavine se dobiju, kombinovanjem zrna nekoliko vrsta kave, koje daju gustinu, aromu i masnoću.
Kafa pripada kiselim napicima (ima pH 4,5) pa se preporučuje sipati malo baznih dodataka (mleko, surutka).

Alkoholna pića su tekućine sa prisustvom alkohola. U ovu grupu spadaju prevrela pića (vino, pivo, jabukovača...) i destilovana pića (alkoholi, rakija, likeri).